Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

50 bin m2'lik sette Osmanlı İstanbul'u

Uzun zamandır çok merak ettiğim ve görmek istediğim bir dizi seti vardı. Geçtiğimiz günlerde yolum İzmit'e düşünce hem 'Filinta' dizisinin muhteşem setini gezdim, hem de oyuncu arkadaşlarımdan Hakan Yufkacıgil'i ziyaret ettim. Avrupa'nın en büyük dizi platosunda çekilen 'Filinta', içinde birçok ilki barındırıyor.
Televizyon tarihinin ilk Osmanlı polisiyesi olan dizinin İzmit'teki platosu, benzerlerine ancak Hollywood'da rastlayabileceğimiz kadar büyük ve detaylı düşünülmüş.
Dizide; 19'uncu yüzyılda dünya dengeleri yeniden kurulurken bir imparatorluğun yaşadığı değişime ve adalet savaşçılarının mücadelesine şahit oluyoruz. Bu mücadelenin geçtiği her yeri karış karış gezdim. Setin sokaklarındaki taşlar o dönemi en iyi şekilde yansıtabilmesi için özel olarak Kastamonu'dan getirilmiş. 270 bin metrekarelik alana inşa edilen 50 bin metrekarelik sette en çok ilgimi çekenler; tramvay ve at arabaları oldu.

DANIŞMANI 'LOST'TAN
Dizinin kamera arkasında da yıldız bir kadro görev yapıyor. Dizinin danışmanlığını; 'Lost', 'Prison Break' ve 'Revenge' gibi önemli dizilerin dünyaca ünlü yönetmeni Bobby Roth üstleniyor. Hollywood filmleriyle yarışacak aksiyon sahneleri ise 'Spider Man', 'Titanic' ve 'Er Ryan'ı Kurtarmak' gibi önemli filmlerde çalışan aksiyon sihirbazı Dusan Hyska'nın imzasını taşıyor. Dizinin makyaj danışmanlığını yapan Lorenzo da 'Charlie'nin Melekleri', 'Temel İçgüdü' ve 'Jaws 3' gibi onlarca filmin makyajlarını yapmış.
Bu dizinin bu kadar başarılı olmasındaki sır; kesinlikle herkesin çok mutlu çalışması. Sette oyunculardan asistanlara, sesçilerden ışıkçılara kadar herkes çok mutlu. Görsel teknikleriyle dudak uçuklatan 'Filinta'; seyirciyi adeta içine çeken bir masal dünyasını yaşatmaya devam ediyor.

Setten notlar
Onur Tuna ve Hakan Yufkacıgil sete enerji saçıyor.
Her bölümde ortalama 1000 figüran görev yapıyor.
Dizi ekibi yaklaşık 120 kişi; plato ekibiyle birlikte bu sayı 140'a ulaşıyor.
Plato inşaatında beş ay boyunca 220 işçi çalıştı.
Altı ay boyunca yaklaşık 40 kişilik heykeltıraş, sanat ve artistik hizmet ekipleri çalıştı.
Dizi, 70 bin metrekare arazinin içinde 50 bin metrekare alana yayılan iç ve dış dekorlarda çekiliyor.

Fotoğraf çektirmek için oyuna giden tiyatroseverler(!)

Bazı oyunlar oyuncusunu, bazı oyuncular ise oyununu efsaneleştirir. Bu hafta izlediğim, Ankara Sanat Tiyatrosu ve AYSA Prodüksiyon iş birliğiyle sahnelenen 'Kredi' oyunu bu bahsettiğim iki olguyu da başarıyla ortaya koyuyor. Usta oyuncular Güven Kıraç ve Emre Karayel'i bir araya getiren iki kişilik oyun; bankaların verdiği krediler nedeniyle borçlanmayı, aile ve toplumu saran tefecilik problemini anlatıyor. Günümüzde çok ciddi bir mesele haline gelen krediler, birçok aileyi zora sokmuştur. Bunu fark eden yazar Jordi Galceran de günümüzün sosyo-ekonomik politikasını 'Kredi' adlı parodiyle eleştiriyor. Muhteşem bir performans izlemek isteyenler 'Kredi'yi kaçırmamalı.
Şimdi gelelim asıl meselemize... Prömiyere arkadaşına destek olmak için gelip, fotoğraf çektirip oyunun ilk yarısında çıkan ünlü tiyatroseverlere seslenmek istiyorum: Randevunuza mı geciktiniz? Yoksa 'Sanatsal faaliyetlerde ben de varım' demek için fotoğraf çektirmeye mi geldiniz? 'Kredi' oyununun en güzel yeri, ikinci yarısıydı. Hele bir sürpriz finali vardı ki, inşallah eşinizden dostunuzdan öğrenirsiniz de, dost meclisinde konudan geri kalmazsınız canım tiyatroseverler....

ÖKSÜRÜK ŞURUBU ŞART!
Tiyatroseverin iyisi sessiz olur, oyuncuya saygısı sonsuz olur, telefonun sesini kısar, hatta öksürüğüne, hapşırığına bile dikkat eder ki oyuncunun dikkati dağılmasın. Efendim bütün bir salonun öksürdüğü bir oyun düşünün... Herkes mi aynı anda hasta olur? Öksürük sesinden, oyuncuların sesini duyamadık desem, inanın abartmış olmam. Oyun çıkışı bir arkadaşıma bu durumu anlatırken 'Öksüren bendim, çok hastayım. Oyun da mı izlemeyelim?' dedi. 'İzle tabii canım ama gece yatmadan öksürük şurubunu içmeyi ihmal etme' dedim. Telefonunun sesini kapatan, sakız çiğnemeyen, ilk yarıda çıkmayan, sağlıklı tiyatroseverlerle buluşma dileğiyle....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA